TANSSILAJIT

Tangoa ei ole ilman harmonista liikettä, musiikin tahdituksen kuuntelua ja sen synnyttämä kävely on tangon askelluksen koko ydin.Tangoa opetetaan usein askelkuvioiden kautta. Kyseessä on kuitenkin vain sarja tavanomaisia askeleita, joissa suuntaa muutetaan tai askelten keskeyttämisestä tulee koristuksia. Kaikkien erikoistenkin askelkuvioiden perustana on oikeaoppinen tangokävely, jota kannattaa treenata kymmenen kertaa enemmän kuin kuvioita. Lisää wikipediassa.
On nyt pop. Se on salsatanssijoiden "hidas". Bachata on rauhallinen tanssi, jossa tärkeää on läheisyys ja tunne.Sitä tanssitaan lähtiessä suljetussa otteesta ja avaten aina välillä muutamaan avoimeen kuvioon. Lisää wikipediassa
Boleroa kilpatanssijat kutsuvat Rumbaksi. Se on kuubalaisten kosiotanssista kehittynyt, miehen ja naisen välistä suhdetta sekä erilaisia tunnetiloja kuvaava tanssi. Sitä voidaan tanssia suljetussa tai avoimessa otteessa. Tanssi tuli Eurooppaan ensi kerran 1920-luvulla. Lisää wikipediassa.
On suosiossa mennyt usein paikoin jo sukulaisensa Jiven ohi. Tässäkin perusaskel on kuuden iskun pituinen ja triplestepiin perustuva. Lisää wikipediassa.
Ruotsalainen paritanssi rock, beat, disco ja rhytm&blues -musiikkeihin. Perusaskel on pojalla vapaa ja tytällä askel ja isku. Toissinan Buggia voi nähdä tanssittavan myäs dubbelina eli yksi viejä/mies Vie kahta seuraajaa/naista.Lisää wikipediassa.
Cha Cha on lavoilla tanssittavista lattareista ehkä yleisin. Sen rytmi on muihin lattareihin verrattuna hiukan haasteellisempi, mutta askeleet ovat melko helpot. Cha Cha kuuluu tanssilavojen esiintyjien ohjelmistoon jo lähes takuuvarmasti.
Foksi on suljetun otteen tanssi, jota voi tanssia hyvin monenlaiseen tanssilavoilla soitettavaan musiikkiin. Foksin perusaskel on tanssiharrastuksen vasta-aloittaneellee varsinainen "selviytymis-paketti", jolla selviää lähes kaikesta tanssilavoilla soitettavasta musiikista.Lisää wikipediassa.
Fusku on kehittynyt Jivestä suomalaisilla tanssilavoilla ja tanssiravintoloissa aivan omaksi kansalliseksi tyyliksemme. Fuskua tanssitaan etupäässä reippaaseen foksi-musiikkiin.Lisää wikipediassa.
Hidas valssi on rauhallisen keinuva tanssi, jota tanssitaan kolmijakoiseen musiikkiin. Hidas valssi on oma tanssirytminsä eikä sitä voi tanssia perinteisen valssin askelin. Hitaaseen valssiin kuuluu nousut ja laskut sekä rauhallisempi pyöriminen.
Humppa on lavatangon lisäksi suomalaisen ikioma erikoisuus. Perushumppa tanssitaan Samban perusaskelta muistuttavalla tavalla. Kävelyhumpassa käytetään joustollista kävelyaskellusta suljetussa tanssiotteessa välillä avaten. Lisää wikipediassa.
Jenkkaa voi tanssia monella tavalla; perinteisen hyppyjenkan lisäksi letkajenkkana tai tanssiparin kesken tanssittavaa valjakkojenkkaa. Jenkan kävelyversio tunnetaan Sottiisin nimellä. Lisää wikipediassa
Lindy Hopin riisuttu versio, joka tyyliltään on jäämässä Lindyn ja Boogien varjoon, mutta on edelleen hyvä ensimmäiseksi swing-tanssiksi Fuskun ohella.Lisää wikipediassa.
Salsa on lattareiden kuninkuustanssi ja siksi yksi tämän hetken suosituimmista nousevista tanssilajeista myös lavatanssijoiden keskuudessa. Salsaa tanssitaan paritanssina. Lisää wikipediassa.
Samba on vauhdikkain lattaritanssi ja siinä on mukaansatempaava rytmi. On brasilialaista alkuperää. Karnevaalisamba tuli tunnetuksi II Maailmansodan loppupuolella Euroopassa. Liikkeen pohjana on letkeä ja sykkivä vartalon jousto. Sambaa voisi kuvailla sanoilla pehmeä, pyäreä, "raskas" ja rento. Lisää wikipediassa.
Suomalaista tangoa tanssitaan ympäri Suomea tanssilavoilla. Tango on suurien tunteiden tanssilaji, jonka askelissa on tasaisuutta ja hallittua voimaa.
Valssi on nykyisistä seuratansseista vanhin. Valssi on kehittynyt 1700 luvulla Itävallassa. Tahtilaji on 3/4 .Valsseja on hitaita esim. englantilainen ja amerikkalainen valssi ja nopea wieninvalssi ja vähän hitaampi suomalainen valssi. Lisää wikipediassa.